Gegrilde makreel

Met rucola/venkelsalade en sinaasappeldressing

Bereiding marinade

1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Snijd de rode ui en citroen in dunne plakjes.
3. Doe deze samen met de witte wijnazijn, appelazijn, water, suiker, peperkorrels, korianderzaadjes en het laurierblad in een klein steelpannetje. Verwarm tot de suiker is opgelost. Het mengsel hoeft NIET te koken.
4. Giet het mengsel in een brede, ondiepe bak en laat de marinade afkoelen.
5. Controleer bij elke makreefilet of er nog graten in zitten, verwijder indien nodig.
6. Leg de makreelfilets in de afgekoelde marinade en zet 20 minuten weg.

Bereiding salade

1. Rooster de venkelzaadjes in een kleine koekenpan totdat ze geurig zijn.
2. Snijd de venkel door midden en haal het hart eruit. Snijd beide helften in zo dun mogelijke plakjes (op de mandoline).
3. Doe de gesneden plakjes venkel en de geroosterde venkelzaadjes in een metalen kom en voeg hier de rucola aan toe.
Wacht met het toevoegen van olie of limoensap tot vlak voor het serveren
4. Meng in een klein kommetje het sap van de sinaasappel, de balsamicoazijn, mosterd en honing. Voeg naar smaak olijfolie, peper en zout toe.

Bereiding makreel

1. Als de 20 minuten voorbij zijn haal je de vis uit de marinade en drep je deze droog met wat keukenpapier.
2. Maak bij elke makreelfilet een aantal kleine sneetjes in de huid.
3. Leg de ingesneden makreelfilets met de huidkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de filets niet op elkaar liggen, zodat ze allemaal even snel gaar zijn. Bestrooi met peper en zout. 

À la minute

1. Zet de oven op de grillstand.
2. Zet de bakplaat in de oven en grill de makreelfilets 6 minuten.
3. Maak ondertussen de rucola/venkelsalade af met olijfolie, limoensap en peper en zout naar smaak. 
4. Haal de makreel uit de oven zodra deze gaar zijn en snijd ze door midden. Leg de salade in een diep bord en leg hier de makreelfilets bovenop. Besprenkel met de sinaasappeldressing.

Ingrediënten makreel

  • 5 makreelfilets
  • 125 ml witte wijnazijn
  • 125 ml appelazijn
  • 240 ml water
  • 50 gram suiker
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 citroen
  • 6 peperkorrels
  • 6 korianderzaadjes
  • 1 laurierblad

Ingrediënten salade

  • 1 venkel
  • 1 el venkelzaad
  • 1 limoen
  • 75 gram rucola

Ingrediënten sinaasappeldressing

  • 1/2 sinaasappel
  • 30 ml balsamicoazijn
  • 10 gram mosterd
  • 15 gram honing