Lamsschouder

Met tian van Provençaalse groenten en roast potatoes

Bereiding lamsschouder - Deel I

1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
2. Bestrooi de lamsschouder rondom met raz el hanout, zout en peper. Snijd de bovenkanten van de bollen knoflook.
3. Smeer een braadslede in met de helft van de boter.
4. Leg de schouder met het vet naar boven in de braadslede, zet de bollen knoflook ernaast, verdeel het restant van de boter over de bollen knoflook en het vlees en leg de takjes rozemarijn en tijm tegen het vlees aan. Bestrooi alles met zout en peper en zet in de oven.
5. Bedruip na 30 minuten elke 10 minuten de lamsschouder met de jus (zorg dat de oven zo kort mogelijk open is).

Bereiding roast potatoes

1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de aardappels doormidden.
2. Leg de aardappels in een braadslede, zorg dat ze elkaar niet raken en besprenkel ze met olijfolie en zout.
3. Gaar de aardappels minimaal 45 minuten de oven en bedruip ze regelmatig met olijfolie. Vul eventueel aan met wat olijfolie als de braadslede te droog wordt.

Bereiding tian van Provençaalse groenten

1. Snijd, met behulp van een mandoline, de courgettes, aubergines, tomaten en uien in plakjes van 5 mm (snijd de aubergineplakjes eventueel in halve manen als ze erg groot zijn). Snijd de knoflooktenen in iets dunnere plakjes. Ris de takjes tijm en smeer de pan in met olie.
2. Maak stapeltjes van 2 kleuren courgette, aubergine, tomaat en ui en leg de stapeltjes goed tegen elkaar als wieltjes in de braadslede. Steek met regelmaat een plakje knoflook tussen de groentes.
3. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met tijm, zout en peper en zet 30 minuten voordat je de lamsschouder gaat eten in een voorverwarmde oven op 200ºC.

Bereiding lamsschouder - Deel II

1. Controleer na 60 minuten de temperatuur van de schouder (bij 65ºC is de schouder rosé). Als de lamsschouder gaar is, haal uit de oven en
leg op een bord. Laat het vlees minimaal 15 minuten rusten.
2. Leg de knoflook bij het vlees op het bord.
3. Verwijder de kruiden uit de braadslee, breng de braadsappen aan de kook, blus af met witte wijn, laat een minuut inkoken, voeg lamsbouillon toe en breng op smaak met zout en peper.
4. Haal ondertussen de knoflook tussen de vliesjes vandaan en serveer die later met de aardappels.

Presentatie

Trancheer de lamsschouder haaks op de draad in plakken van 1 cm. Verdeel de groentes, aardappels en lamsvlees over de borden en giet de saus half over het vlees. Serveer de knoflookteentjes naast de aardappels.

 

Voor 10 personen

Ingrediënten lamsschouder

  • 1,5 kg lamsschouder
  • 2 el ras el hanout
  • 100 gram boter
  • 3 bollen knoflook
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm

Ingrediënten roast potatoes

  • 12 aardappelen, gekookt
  • 100 ml olijfolie

Ingrediënten tian

  • 2 groene courgettes
  • 1 gele courgette
  • 1 aubergine
  • 5 pomodori tomaten
  • 5 rode uien
  • 3 knoflooktenen
  • 10 takjes tijm

Ingrediënten saus

  • 100 ml
  • 100 ml lamsbouillon