Makreel

Met miso saus

Bereiding

1. Schil en rasp het kleine stukje gember en voeg dit samen met alle ingrediënten van de misosaus in een kommetje.
2. Snijd de andere gember in plakken van 1 centimeter, verwijder de onderkant van de bosui en snijd ze in stukken van ongeveer 6 centimeter en leg deze apart.
3. Snijd de makreelfilets afhankelijk van de grootte in 2 of 3 stukken en maak een klein, ondiep kruisje in de huid van de makreel. Verwijder de graten door ze bovenin de filet weg te snijden.
4. Knip een stuk bakpapier tot een cirkel die precies op de bodem van de bakpan past.
5. Breng de makreelfilets op smaak met een beetje zout en bak deze in een brede bakpan met bakpapier in de pan en een eetlepel zonnebloemolie op medium hoog vuur, tot de huid lichtjes begint te kleuren. Draai de makreel om, laat nog 10 seconden bakken en haal ze uit de pan. Haal vervolgens ook het bakpapier uit de pan.
6. Bak in dezelfde pan met een beetje zonnebloemolie de gesneden bosui en gember, totdat de bosui bruin begint te worden. Haal vervolgens de bosui uit de pan en voeg de witte wijn toe. Laat de witte wijn tot 2/3 inkoken, voeg 2/3 van de misosaus toe en laat het zachtjes sudderen.

À la minute

1. Leg de bosui en de makreel met de huidkant naar boven in de saus en gaar de vis 5 minuten.
2. Leg de makreel in een mooie schaal en garneer met de bosui. Voeg nu het laatste beetje van het misomengsel toe aan het overige vocht en kook eventueel in tot een mooie saus.
3. Lepel de saus over de makreel en serveer direct. 

Voor 10 personen

Ingrediƫnten makreel

  • 900 gram makreelfilet
  • 10 stengels bosui
  • 60 gram gember
  • 200 ml witte wijn

Ingrediƫnten miso saus

  • 100 gram miso
  • 100 ml mirin
  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml witte wijn
  • 30 gram gember