Zalmtartaar

Voorgerecht met groene linzen, appel, augurk en kruidenolie

Bereiding Linzen

1. Pel de ui en snijd deze doormidden. Zet de linzen met het laurierblaadje, de gesneden ui en wat zout op in water en breng tegen de kook aan. Laat de linzen in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar koken.
2. Controleer na 20 minuten de garing van de linzen, verwijder de laurier en de ui en giet af.

Bereiding Kruidenolie

1. Haal de blaadjes van de basilicum- en dragontakjes af en pel de knoflook.
2. Maal knoflook, basilicum en dragon met olijfolie fijn in een handblender.
3. Laat 30 minuten intrekken en breng op smaak met citroensap, zout en peper.

Bereiding Vinaigrette

1. Meng de mosterd, sherryazijn en walnotenolie tot een vinaigrette en breng op smaak met zout en peper. Meng de vinaigrette met de linzen en laat afkoelen.

Bereiding Zalmtartaar

1. Verwijder eventueel het grijze deel van de rauwe zalm en snijd samen met de gerookte zalm in zo klein mogelijke dobbelsteentjes.
2. Snijd de augurkjes, sjalot en appel (zonder schil) ook in zo lein mogelijke dobbelsteentjes. Rasp hier de citroenschil overheen (Alleen het geel van de citroen, het witte is bitter!). Pers daarna de citroen uit en voeg het sap toe. Dit voorkomt de verkleuring van de appel.
3. Meng de gesneden zalm met de gesneden augurkjes, sjalot, appel en mayonaise. Meng alles goed en breng op smaak met zout en peper.
4. Snijd de bieslookstengels zo klein mogelijk en bewaar voor de garnering.
5. Zet de zalmtartaar eventueel in de koeling tot u aan tafel gaat.

À la minute

1. Snijf het briochebrood in plakjes. Leg ze op een bakplaat en doe ze 3 minuten in de oven.
2. Haal indien nodig de zalmtartaar uit de koeling.
3. Zet een steker met een diameter van 9cm op een bord en vul de stker eerst met linzen, daarna de zalmtartaar en bestrooi met bieslook. Maak de borden af met wat kruidenolie en een briochebroodje.

Voor 10 personen

Ingrediënten linzen

  • 300 gram groene linzen
  • 1 blaadje laurier
  • 1 ui
  • 1 liter water

Ingrediënten vinaigrette

  • 15 gram mosterd
  • 50 ml sherryazijn
  • 30 ml walnotenolie

Ingrediënten zalmtartaar

  • 400 gram rauwe zalm
  • 100 gram gerookte zalm
  • 80 gram zure augurkjes
  • 1 sjalot
  • 1 granny smith appel
  • 1 citroen
  • 100 gram japanse mayonaise

Ingrediënten kruidenolie

  • 1/2 teen knoflook
  • 4 takjes basilicum
  • 4 takjes dragon
  • 150 ml olijfolie
  • 1 citroen
  • 10 stengels bieslook (ter garnering)
  • 100 gram briochebrood (ter garnering)