Geroosterde spitskool met gochujang beurre blanc
Een fantastisch feestelijk voorgerecht.Bereiding spitskool
- Verwarm een oven voor op 160 °C hete lucht.
- Snijd de spitskool in kwarten, zonder de kern te verwijderen. Deze houdt de kwarten mooi bij elkaar.
- Maak de marinade door de miso, sesamolie en citroensap van een citroen te mengen.
- Breng de marinade op smaak met zout en peper.
- Leg de spitskool kwarten op een, met bakpapier beklede, ovenplaat. Kwast hier wat marinade over.
- Rooster de spitskool in de oven voor 50 minuten, tot hij boterzacht is. Ga ondertussen door met de volgende stappen.
Bereiding beurre blanc
- Snij de sjalotten, knoflook en de gember grof.
- Verwarm het mengsel van de gochujang, witte wijn, room en de rijstazijn. Voeg hier de sjalotten, knoflook en de gember aan toe.
- Laat dit inkoken tot er ongeveer de helft van over is.
- Passeer dit mengsel door een zeef en zet weg tot later gebruik. Controleer de spitskool in de oven. Ga ondertussen door met de volgende stappen.
Bereiding quinoasalade
- Zet een pan water op, en breng aan de kook. Voeg de quinoa toe en kook voor 10 minuten.
- Rooster ondertussen de cashewnoten in de oven bij de spitskool, of in een droge koekenpan tot goudbruin.
- Rasp de schil van de andere citroen (dit heet de zest), en pers de citroen uit.
- Giet de quinoa af en splits er 4 eetlepels uit om te poffen. Meng de rest met de olijfolie, sap en zest van de citroen, rozijnen en cashewnoten.
- Pluk de blaadjes van de peterselie en snij ze fijn. Snij de bieslook in kleine ringen. Voeg de peterselie en bieslook toe aan de quinoasalade.
- Zet een koekenpan met een laag olie op het vuur en laat heet worden.
- Pof de quinoa in de olie voor 2-3 minuten, tot het goudbruin kleurt, blijf opletten het kan snel verbranden.
- Haal de gepofte quinoa uit de hete olie met een schuimspaan en leg op keukenpapier om te ontvetten. Zout de quinoa meteen en bewaar voor de garnering.
- Controleer de spitskool nogmaals, en houd de spitskool warm op 60 graden.
À la minute
- Verwarm de spitskool indien nodig.
- Doe de basis van de beurre blanc saus in een steelpan, en verhit.
- Snij koude boter in klontjes, voeg deze klontje voor klontje, roerend, toe aan de saus basis.
- Breng de beurre blanc op smaak met zout en peper.
- Verdeel de quinoasalade in steekringen over de borden.
- Leg hier een kwart spitskool op.
- Verdeel de gepofte quinoa over de spitskool.
- Maak af met een kleine scheut van de beurre blanc saus en serveer uit.