Miso aubergine met doperwtenpuree en pommes pont neuf

Een heerlijk en rijk hoofdgerecht. 

Bereiding aubergines

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C hete lucht.
  2. Snij de aubergines in de lengte doormidden, en maak een ruitenpatroon op de platte kant van de aubergine door eerst snedes op een kleine hoek te maken, en dan snedes loodrecht daarop te snijden.
  3. Pak de aubergines in, in aluminiumfolie.
  4. Rooster de pakketjes aubergine voor ongeveer 40 minuten in de oven. Ga ondertussen door met de volgende stappen.

Bereiding pommes pont neuf

  1. Zet een pan licht gezouten water op het vuur en breng aan de kook.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in dikke, rechte frieten.
  3. Kook de aardappelen gaar in 10 minuten, giet af en zet weg tot later gebruik.

Bereiding glazuur

  1. Pel en snipper de knoflook.
  2. Fruit de knoflook in de sesamolie op middelhoog vuur.
  3. Voeg vervolgens de miso toe en bak dit 30 seconden mee.
  4. Blus dit af met de rijstazijn en voeg vervolgens de honing en sojasaus toe.
  5. Laat dit mengsel inkoken tot het iets dikker en stroperiger wordt. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Als de aubergines uit de oven komen, kwast er wat van deze marinade overheen. Zet ze vervolgens terug in de oven onder de grill en lak ze na 5 minuten en haal ze 5 minuten later uit de oven.

Bereiding doperwtenpuree

  1. Breng de groentebouillon aan de kook, en kook hier de doperwten in voor ongeveer 5 minuten.
  2. Giet de doperwten af en bewaar het kookvocht, doe de doperwten in een blender.
  3. Blend de doperwten met een klein beetje kookvocht tot een gladde puree, je kan altijd wat meer kookvocht toevoegen om de puree nog iets te verdunnen. Breng op smaak met zout, peper en boter.

Bereiding garnering

  1. Schil en snij de ui in flinterdunne ringen, eventueel met een mandoline.
  2. Haal de uienringen door de bloem, en frituur ze krokant in de warme zonnebloemolie van de amuse.
  3. Snij de rode peper in fijne ringen en zet weg voor later gebruik.

À la minute

  1. Schuif de aubergines eventueel terug in de oven om op te warmen.
  2. Verwarm de doperwtenpuree indien nodig.
  3. Zet een pan op het fornuis met een dunne laag zonnebloemolie.
  4. Bak de pommes pont neuf rondom bruin, als je ze uit de pan haalt leg ze dan op een stuk keukenpapier, en breng ze meteen op smaak met zout.
  5. Serveer de pommes pont neuf uit als een toren op een bord in het midden van de tafel.
  6. Maak een spiegel van de doperwtenpuree, met de onderkant van een lepel.
  7. Leg op ieder bord een halve aubergine.
  8. Maak af met de gefrituurde uitjes, sesam, rode peper en wat grof zeezout en serveer uit.

Voor 8 personen

Ingrediënten aubergine

5 aubergines

Aluminiumfolie

60 gram miso

40 gram rijstazijn

40 gram sesamolie

20 gram honing

50 gram sojasaus

2 tenen knoflook

Ingrediënten pommes pont neuf

1 kg aardappels

Pan kokend water

Grof zeezout

Ingrediënten doperwtenpuree

1 kg doperwten

1 liter groentebouillon

30 gram roomboter

Ingrediënten garnering

1 rode peper

30 gram sesamzaad

2 uien

100 gram bloem

Zonnebloemolie