Sambal Telor

Eieren in een pittige Indonesische saus

Bereiding

  1. Doe de eieren in een pan met water. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Kook de eieren 10 minuten. Spoel ze daarna koud onder een stromende kraan.

  2. Pel en snipper ondertussen de ui en knoflooktenen. Verwijder de zaadlijsten en pitjes uit de rode peper en snijd deze fijn. Doe de ui, knoflook en rode peper in de pan, voeg wat olie en zout toe en fruit alles tot de ui glazig is. Voeg dan de laos, sereh, kemirie-pasta en suiker toe. Bak het geheel 5 minuten op laag vuur. 
     
  3. Kneus de stengel citroengras en doe samen met de kokosmelk en het citroensap erbij in de pan. Voeg de helft van de sambal toe en laat het geheel zachtjes doorkoken tot het wat dikker is geworden.
     
  4. Pel ondertussen de eieren en snijd ze in de lengte doormidden.
     
  5. Als de massa wat is ingekookt, proef en voeg eventueel nog zout, peper en/of meer sambal toe. Doe de eieren erbij en zorg dat alle eieren wat van de saus meekrijgen. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Schep af en toe de eieren om.

    Dit gerecht kan op kamertemperatuur geserveerd worden of vlak voor het serveren nog even worden opgewarmd. 

Voor 10 personen

Ingrediƫnten

  • 10 eieren
  • 2 uien
  • 5 tenen knoflook
  • 30 gr kemirie-pasta
  • 2 tl laospoeder
  • 1 tl serehpoeder
  • 1 tl suiker
  • 1 rode peper
  • 30 ml citroensap
  • 1 stengel citroengras
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 el sambal oelek