Seizoenstaart met mascarponeroom en vers fruit

Een prachtige kleurrijke taart om samen te delen na een gezellig diner. De taart wordt gevuld met vers seizoensfruit en een mascarponeroom. 

Bereiding taartbodem - I

  1. Snijd de boter in blokjes.
  2. Rasp de schil van de citroen en kneed de ingrediënten voor de bodem tot een samenhangend deeg, pak in met folie, druk plat en leg voor 30 minuten in de koeling.

Bereiding vulling

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snijd de stengels rabarber in fijne blokjes van circa 0,5 bij 0,5 centimeter. Doe ze in een ovenschaal en bestrooi met de poedersuiker, de crème de cassis en rasp de limoen er overheen.
  3. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de rabarber gedurende 8 minuten in de voorverwarmde oven. Neem uit de oven en laat afgedekt afkoelen.

Bereiding room

  1. Klop de slagroom samen met de poedersuiker tot de dikte van Griekse yoghurt.
  2. Doe de mascarpone en het vanillepoeder in een kom. Klop de mascarpone los met een vork. Voeg een derde deel slagroom toe en meng door elkaar. Herhaal nog twee keer met de rest van de slagroom, deze techniek noem je familie maken.
  3. Bewaar in een spuitzak tot later gebruik.

Bereiding taartbodem - II

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Doe een stuk bakpapier op de bodem van een springvorm en vet de randen in met wat zonnebloemolie.
  3. Bestrooi je werkbank met bloem. Rol het deeg uit tot een cirkel die iets groter is dan de springvorm, leg in de springvorm en druk aan tegen de zijkant van de springvorm zodat er een gelijkmatige rand ontstaat. De rand moet ongeveer 2 cm hoog worden.
  4. Prik gaatjes in het deeg met behulp van een mesje.
  5. Doe een stukje bakpapier in de taart en vul met een blindbakvulling (bijvoorbeeld gedroogde bonen of rijst). Bak de bodem gedurende 15 minuten met de vulling in de voorverwarmde oven. Haal vervolgens de blindbakvulling uit de bodem en laat nog 5 tot 10 minuten bakken. De bodem moet goudbruin worden.
  6. Laat de bodem volledig afkoelen in de springvorm.


À la minute

  1. Haal de rabarber uit de ovenschaal. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in vieren.
  2. Haal de afgekoelde taartbodem uit de springvorm en zet hem op een snijplank.
  3. Vul de taart met een laag van het mascarponemengsel en smeer dit uit over de bodem met behulp van de bolle kant van een lepel.
  4. Verdeel de rabarber en gesneden aardbeien over de taart, garneer met de basilicum.
  5. Serveer op tafel met voldoende bordjes.

Voor 10 personen

Ingrediënten taartbodem

100 gr suiker
200 gr koude boter
300 gr bloem
snuf zout
1 ei
1 citroen

Ingrediënten room

300 gr mascarpone
300 gr slagroom
½ tl vanillepoeder
50 gr poedersuiker

Ingrediënten vulling

500 gr rabarber
100 gr poedersuiker
1 limoen
40 ml crème de cassis
250 gr aardbeien
15 gr basilicum (garnering)