Tartaar van gerookte biet met mierikswortel

Een heerlijke twist op een klassiek gerecht. Een tartaar van gerookte biet met mierikswortel en vinaigrette. Natuurlijk leren we je hoe je thuis bieten kunt roken!

Bereiding tartaar

  1. Schil de bieten en snijd in vieren.
  2. Doe de bieten in de stoompan, deze gebruiken we als rookoven. Doe hier een stukje eierdoos in met rookmot. Steek het rookmot aan met behulp van een crème brûlée brander en zet het deksel niet helemaal dicht op de pan. Zo blijft er wat luchtcircuclatie ontstaan. Laat roken tot er voldoende rooksmaak aan de bieten zit, dit duurt 10 tot 15 minuten. Dit kan thuis in een ovenschaal die je niet volledig afdekt met aluminiumfolie. 
  3. Snijd ondertussen de cornichons, sjalot en appel zeer fijn en hak de noten grof.
  4. Snijd de biet in zeer fijne blokjes van 0,5 bij 0,5 centimeter.
  5. Meng alle ingrediënten voor de tartaar in een kom en breng op smaak met de grove mosterd, olijfolie, peper en zout.

Bereiding mierikswortelroom

  1. Sla de room stevig op met behulp van een garde. Spatel de mierikswortelpuree er doorheen en maak op smaak met peper en zout.
  2. Doe de room in een spuitzak en bewaar in de koelkast tot later gebruik.

Bereiding vinaigrette

  1. Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een maatbeker en mix met een staafmixer tot een gladde emulsie.
  2. Passeer eventueel door een zeef als de vinaigrette niet glad genoeg is.

À la minute

  1. Maak de sla aan met olijfolie, peper en zout.
  2. Zet een steekring op het bord, verdeel hier de tartaar in. Herhaal met alle borden.
  3. Garneer met de vinaigrette, sla en mierikswortelroom.

Voor 10 personen

Ingrediënten tartaar

1 kg gekookte bieten
10 cornichons
2 sjalotten
1 appel
15 gr grove mosterd
30 gr gemixte noten

Ingrediënten vinaigrette

150 ml olie
10 gr gladde mosterd
Sap van ½ citroen
15 gr verse groene kruiden

Ingrediënten mierikswortel

100 ml flora room
10 gr mierikswortelpuree

Garnering

50 gr sla