Tom ka sin gai

Een overheerlijk gerecht met veel smaak. 

Bereiding soep

  1. Pel de gember en laos, snij een rode peper grof, en snij het witte gedeelte van de bosui. Bewaar het groene gedeelte van de bosui voor de garnering. De gember, laos, chilipeper en het witte gedeelte van de bosui ga je vijzelen of blenden met een staafmixer tot je een soort pasta (boemboe) krijgt.
  2. Kneus de citroengras en zet weg. Verhit een scheutje olie in de pan en bak de boemboe hierin op, samen met de stengel citroengras. Wanneer je deze goed begint de ruiken, voeg je de kokosmelk, de bouillon en de djeroek poeroet toe en laat 30 minuten koken. Ga ondertussen door met de volgende stappen.

Bereiding gai

  1. Trek de oesterzwam uit elkaar trekken tot dunne strookjes. Snijd een rode peper en de knoflook fijn.
  2. Bak in een droge pan de oesterzwammen tot ze hun vocht loslaten en is verdampt. Voeg nu de sesamolie, rode peper en knoflook toe aan de oesterzwammen en bak nog 5 minuten mee. Zet weg tot later gebruik.

Bereiding kruidenolie

  1. Zet een pannetje met water op en zout deze. Wanneer het water kookt, voeg je de koriander toe. Blancheer voor 30 seconden.
  2. Haal de koriander uit de pan en doe deze in de maatbeker met olie terwijl deze nog warm is.
  3. Blend deze met de staafmixer, passeer door een fijne zeef en zet weg.

Bereiding garnering

  1. Haal de bloemkoolstronk over de mandoline zodat je hier flinterdunne plakjes van krijgt.
  2. Snijd het groene deel van de bosui in mooie dunne slierten. Dit noemen we een chiffonade. Hetzelfde ga je doen met de chilipeper en de bloemkoolstronk-plakjes.
  3. Doe de groentes bij elkaar in een kom en zet weg tot later gebruik.

À la minute

  1. Breng de soep op smaak met limoensap, tamari, zout en peper.
  2. Doe de garnering en de oesterzwammen samen in een bekken en hussel deze goed, zodat ze gemengd zijn.
  3. Vul 10 glazen of soepborden met de garnering, en giet daarna de soep er overheen.
  4. Maak af met de kruidenolie.

Voor 8 personen

Ingrediënten soep

1200 ml kokosmelk

600 ml groentebouillon

2 bosuien

1 stuk citroengras

5 cm gember

5 cm laos

5 djeroek poeroet bladeren

50 ml tamari

1 rode peper

1 limoen

Ingrediënten gai

500 gram oesterzwam

2 knoflook

1 rode peper

30 ml sesamolie

Ingrediënten kruidenolie

30 gram koriander

50 ml zonnebloemolie

Ingrediënten garnering

1 rode peper

Bloemkoolstronk over van tempura bloemkool