Tomatentartaar

Een heerlijk fris voorgerecht

Bereiding crostini

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C hete lucht.
  2. Snijd het brood in dunne plakken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Besprenkel de broodplakken met de 50ml olijfolie en bak de croutons goudbruin in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten.

Bereiding tartaar

  1. Breng een pan met ruim water aan de kook en vul een grote mengkom met koud kraanwater.
  2. Plisseer de tomaten: snijd een klein kruisje aan de onderkant van iedere tomaat. Kook de tomaten tot de schil openscheurt, ongeveer 10 seconden, en laat dan afkoelen in de kom met koud water. Pel vervolgens de velletjes van de tomaat.
  3. Snijd de tomaat in vieren. Haal de zaadlijsten eruit en snijd het vruchtvlees in fijne blokjes. Houd de zaadlijsten apart, en zeef die af.
  4. Doe het vruchtvlees in een zeef met wat zout. Laat het 15 minuten uitlekken en vang het vocht op in een kom. Ga ondertussen door met de volgende stap.
  5. Snipper de sjalot. Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot. Voeg hier de zaadlijsten aan toe en bak even mee tot het grootste deel van het vocht verdampt is.
  6. Meng in een kom met het gesneden vruchtvlees.

Bereiding garnering

  1. Pluk de blaadjes van de takjes basilicum, bewaar de mooiste blaadjes voor de garnering.
  2. Snijd de rest van de basilicum fijn en voeg deze toe aan de tomaten. Meng, proef en breng op smaak met zout, peper en olijfolie.

À la minute

  1. Gebruik een ronde steker om de tartaar over de borden te verdelen.
  2. Snijd de mozzarella doormidden en serveer bij de tartaar.
  3. Garneer met de crostini, de mooie blaadjes van de basilicum en wat extra vierge olijfolie.

Voor 8 personen

Ingrediƫnten tartaar

20 pomodori tomaten

2 sjalotten

25 gram basilicum

Ingrediƫnten crostini & garnering

Ingrediënten crostini

1 stuk focaccia

50 ml olijfolie

Ingrediënten garnering

5 bollen mozzarella

100 ml extra vierge olijfolie